De gewoonte om geliefd te zijn

Afgelopen week ging mijn eerste advertentiecampagne live. Spannend, ik publiceer een blog over migraine en daarin de oproep te komen naar de lezing die ik geef hier over. Zo, via onze locale nieuwspagina de lucht in voor alle Vlaardingers te lezen. En gelijk, pling pling pling… kwamen daar de aanmeldingen binnen. En haatmail.

Daar was ik toch nog even niet op voorbereid. Ja, in theorie wel. Maar wat het met je doet als je echt zo’n mail tot je gericht krijgt. “WAAR HAAL JE HET LEF VANDAAN”, “STOP MET DIE FLAUWEKUL” en bijvoorbeeld “U MAAKT MISBRUIK VAN WANHOPIGE MENSEN”.

Ik doe dit werk niet om rijk te worden. Niet om een slaatje te slaan uit de wanhoop van mensen met een ziekte. Ik doe dit werk omdat het voor mij BIZAR goed geholpen heeft (eczeem, gevoelige darmen en wat overgewicht). Omdat ook mijn cliënten er een sterk verbeterde versie van hunzelf van geworden zijn (weg reuma, weg prikkelbare darm, weg migraine, etc.). Omdat ik het van de gekke vind dat wij anno nu nog zo weinig weten over hoe sterk ons lichaam is en hoe goed deze werkt als je er een beetje lief voor bent.

Wat doen veel mensen uit gewoonte op kritiek? We willen allemaal aardig gevonden worden. Dat zit er in vanuit evolutie. De fysiek zwakkere, maar sociale mensen in een stam zijn veiliger en beter af dan de sterkste in zijn eentje. We willen erbij horen, we beschermen elkaar als groep. Je hoort erbij. Je bent veilig. We zorgen voor elkaar.

En dan ineens krijg je in je gezicht dat niet iedereen het leuk vindt wat je doet. Eerste wat in mij opkwam toen ik ’s ochtends die haatmails las, was: ik stop ermee. Ik haal mijn campagne uit de lucht, zeg de besproken zaal af en ga weer ondergronds. Maar DIE gewoonte moest ik nu juist doorbreken om verder te komen.

Wat ik dan wel deed? Een ochtend lang praten met vrienden, collega’s, mijn vader, mijn man. Mezelf even zielig vinden, klein traantje. En toen door. Want: wie leest die haatmail verder dan ik? Niemand. Zelfs de haters weten niet dat er meer zijn.

Deze gewoonte is doorbroken en ik voel me nu nog sterker. Er zijn namelijk ook heel veel aanmeldingen binnen gekomen. Zoveel, dat ik er een stop op moest zetten na 2 dagen, in plaats van na 2 weken. Super gaaf dus!

Ik viel bijna in een oude gewoonte die me nergens verder had gebracht. Bijna.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op