Wat migraine u vertelt via uw poep

Migraine brengt uw levenskwaliteit aanzienlijk naar beneden. Als het er even niet is, wacht je óf en wanneer het komt, en als het er wel is… een hel. Wat een koppijn. Vreselijk. Laat me met rust. Gordijnen dicht. Blegh. De pijn is zo overheersend dat u waarschijnlijk nog nooit op uw stoelgang hebt gelet. Doe dat eens! Hoe is uw poep? Euhm… Waarom vraag ik dit? Omdat migraine veelal een spijsverteringsprobleem is. Gek genoeg. HOE DAN? Lees verder!

Als u last hebt van migraine heeft u er vast al het één en ander over gelezen of van uw huisarts te horen gekregen. Deze kent u wellicht: de pijn van een migraineaanval ontstaat uit een plotse vaatverwijding en vaatvernauwing. Ondraaglijk bijna. Maar dat is slechts de aanleiding. Belangrijker is waarom deze vaten vernauwen en verwijden.

Migraine is een waarschuwingssignaal dat er iets in het lichaam niet goed gaat. In de meeste gevallen geen ziekte op zich. Het lichaam zit super slim in elkaar, daar loopt de communicatie een stuk soepeler dan in ons sociale leven. Begreep ik mijn schoonmoeder maar zo goed als dat mijn kleine teen mijn hart begrijpt. De miscommunicatie ontstaat voornamelijk door onze voeding, (gebrek aan) beweging, de stress die we onszelf tegenwoordig opleggen en nog wat externe factoren zoals luchtverontreiniging, chemicaliën, en dat soort dingen. Daardoor kunnen wij niet meer goed luisteren naar ons lichaam en gaat deze op een gegeven moment schreeuwen om gehoord te worden. Migraine is zo’n schreeuw om zorg en aandacht.

Ter illustratie: Neem een schaafwond. Deze wond ontstaat als u zich ergens langs schaaft. Die wond is er niet zomaar. En de pijn ook niet. Want die pijn is een signaal: laat mij even met rust, ik moet helen en daarna kan ik weer meedoen met de rest van de huid om u te beschermen. Als u dit niet doet, en dus blijft ‘wrijven’ op de wond, kan deze niet genezen of zelfs erger worden. Ontsteken, etteren, infecteren en verspreiden. Bah.

Nu naar migraine. Migraine is alleen het woord voor de pijn die u ervaart. De pijn is het signaal. Maar er zit ergens ook een ‘wond’ die moet helen. En die wond is ook ontstaan, net zoals een schaafwond ontstaat door een val tegen een straat: schadelijke wrijving. De wetenschap is er nog maar enkele jaren achter: die wond zit meestal in uw darmen. Als deze wond niet heelt, blijft de pijn én het kan zich op termijn verergeren. Verergering gebeurt in voor u minder voor de hand liggende vormen zoals reuma, artrose, fibromyalgie, of nog erger. Kortom, het verslechtert de levenskwaliteit.

Maar als migraine een schreeuw om zorg is… dan moeten wij die schreeuw ook leren begrijpen.

Als Longevity Specialist zie ik welke keuzes u maakt, en pluk ik er precies die paar uit die het grote verschil gaan maken. En nee, ik gooi u niet op een extreem dieet met broccoli, sla en worteltjes. Ik zoek juist kleine aanpassingen die het verschil maken, maar ook bij u passen. Wat u lekker vindt, afhankelijk van welk werk u doet, hoeveel tijd u in de keuken hebt, of en van welke sport u houdt, etc. En dan brengen we uw levenskwaliteit weer in opwaartse trend.

Dus: heeft u regelmatig last van migraine? Let eens goed op uw buik en ontlasting. Heeft u een opgeblazen gevoel? Misselijk, brandend maagzuur, of krampen? Poept u moeilijk? Of juist dunne diarree achtige ontlasting? Dan zou het zomaar kunnen dat daar de oorzaak zit. Misschien bent u zelfs gewend met een opgeblazen buik te leven. Of vindt u harde keutels of remspoorpoep normaal. Dat is het niet. Doe er wat aan. Anders staat u nog heel veel ander gedoe en kwalen te wachten in de (nabije) toekomst. Denk hierbij aan schildklierproblemen, diabetes, reuma, artrose, de lijst is erg lang. Niet om u bang te maken, maar u hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Wees het voor en kom in actie.

Bel of mail mij eens met uw verhaal, uw vragen of voor een afspraak. Gratis. Ook daarna geen verplichtingen. Gewoon, even kijken of ik iets voor u kan betekenen. Klik maar 🙂

Migraine is u aangeleerd. Huh? Lees ook mijn blog ‘Migraine is af te leren’.

Vond u deze blog interessant? Fijn! Deel dit bericht, zodat ook andere migraine-lijders de stap kunnen nemen naar een migraine-vrij bestaan!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op